Tuesday 15 November 2011

APAM PISANG MARVELLOUS


  Haiiii...so last sunday morning..theres a kenduri cukur jambul "Izzah Hana"..she's my 3rd little cucu my hubby side..sooo im thinking..ape nak wat ek?? i decide to bake some easy apam to make my 1st attempt..tapi tak lah sehebat kak yat nyer...he he he..thnx kak yat..its tasteful...actually im using tart mould but then..rasa malas nak tunggu mule melitup diri..so, Mama amik cake mould ( round ) tuang abih n kukus skali..ha ha ha ha...that is MAMA ...sorry lah ye..Mama copy paste ingredient kat bawah ni haa....tapi adelah yang diolah ckit...sory lah yer....
Resepi from : kak Yat...( yateasybakes )

Bahan-Bahannya
1 cawan tepung gandum*
1/2 camca teh baking powder*(*digaul dan diayak)
2 biji telur gred A
100 ml minyak jagung (atau mentega cair)
1/4 cawan gula ( being advice to use gula perang )
4 biji pisang emas, sederhana besar* ( Mama use pisang abu...thats only left :) )
1/2 camca teh soda bicarbonate*
Secubit garam*(*disatukan dan lecek hingga halus)


Cara membuatnya 

Pukul minyak, gula dan telur hingga sebati menggunakan whisk. Masukkan pisang lecek, gaul rata. Masukkan pula tepung, kacau hingga sebati. Ketepikan.
Panaskan kukusan, sediakan acuan kegemaran i used small ( tart mould ), sapu dengan sedikit minyak pada acuan, panaskan 2 minit. Tuang adunan apam 3/4 penuh dan kukus 12 - 15 minit. Buat hingga siap.
Keluarkan dan boleh dihidang bersama kelapa parut atau begitu sahaja. Balut tutup kukus dengan kitchen towel untuk mengelakkan air menitis atas apam..
p/s : Mama slice balance pisang then hias kat atas apam..so when u eat it..the pisang taste marvelous
        ...try it.. 







 suke plak nak menghias nyer...

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...