Tuesday 29 November 2011

Blue Berry...Peanut...Choclate Cheese Tart

         


         Assalamualaikum...Mama just recovering from bad flu..headache..a little bit fever..hhmm..after that Mama start to try some resepi yang simple n make me proud of my self..he he he he....sape lah nak sangat puji puji kite, melainkan kite sendiri kan...bukan angkat bakul sendiri namanya..its a complimentary n a wishes to our self laa.. Im always praising my self  loor....then baru kite akan rasa puas hati dan heppy....anyway this entry i share from   kak rima , naz's n k.azita...thnx to all ye...So...i start with my cheese tart...this is my first attempt to make my day...gambar pon ckit ckit jer yg boleh di share..i show only blueberry...here we go...


Tart shell


Bahan-bahan :
  • 160 gm majerin
  • 50 gm gula icing
  • 1 biji telur gred C
  • 1 sudu teh asen vanilla
  • 250 gm tepung gandum

CHEESE FILLING

  • 250 grm cheese ( Mama used Philadelphia )
  • 1 biji telur
  • 50 grm butter
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • Peanut Butter fillins, Chocolate fillins....n blueberry...( fillings is your choice k..)













    • Cara-cara buat filling :
    1.  Mix all together..except filling paste...pukul sampai sebati dan tidak berbutir butir ye...
    2. Put a side..
    • Cara cara buat tart shells :
    1. Whisk majerin dan gula  (Mama use egg whisker). Tak perlu lama lama...sampai sebati jer
    2. Masukkan telur dan asen vanilla.Sambung whisk lagi..
    3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh. ( Biar lekat lekat skit kat tangan )
    4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tart. Kemaskan doh di dalam acuan tart dan potong lebihan doh dengan pisau di bahagian tepi-tepi acuan tart Cucuk dasar doh dengan garfu sebelum dibakar. ( utk mengelakkan doh naik )
    5. Bakar pada suhu 160C sehingga masak (Mama bakar 20 minit..menggunakan api atas dan bawah sehinga turns a bit golden brown..)
    6. Sejukkan sebelum fill in with cheese..( Mama gune peanut butter ladys choice...chocloate Hersyeis frosting..n blueberry jam...then baru pipe kan cheese on it..)
    7. Bakar pada suhu 150C for about 15 minutes ( sampai permukaan cheese sedikit keras : tak tenggelam kalu dicucuk pakai jari...haaa kan senang paham..)
    8. Serve with ur style....

    No comments:

    Post a Comment

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...